O LAB-U

POKUŠ.AI lab je program stvaranja uz tehnologiju u okviru SINHRO HUB-a.

Informatika je postala obavezan predmet u školama u Srbiji od 2020. godine, međutim svodi se na jedan čas nedeljno, uz premalo računara. 
Često su ti računari stari koliko i sama deca koja za njima sede. 

Ove mlade generaije su deca koja su rođena uz internet, gedžete, tehnologiju koja do nedavno nije postojala i koja rapidno napreduje. Deca joj se lako prilagođavaju, ali su im za onaj korak dalje ipak potrebni odgovarajući uslovi, a uvek ima i onih koji bi da nauče nešto više, što se ne nudi u formalnom obrazovanju.

U SINHRO HUB-u smo došli smo na ideju da povežemo dve stvari koje su nam važne:

1. Pokušavanje je krucijalni deo stvaralačkog procesa.
Neodustajanje i isprobavanje rešenja, u sigurnom okruženju, uz podršku i zabavu.

2. Savremena sredstva učenja  –  algoritamsko razmišljanje, programiranje, robotika, pravljenje igara, isprobavanje svega toga u praksi.

Fuzijom ove dve stvari došli smo do našeg programa pod nazivom – POKUŠ.AI LAB

Postoji mnogo školica programiranja – što je odlično, i za njima je očigledno prisutna velika potreba..
Ali niko se ne bavi kreativnim računarstvom.

Da bi naša deca prerasla ulogu konzumenata i postali kreativni u okviru novih tehnologija potrebno je nešto više. Zato smo u POKUŠ.AI labu odlučili da prekinemo tradiciju klasičnih radionica i obuka, već da pružimo polaznicima priliku da iskuse šta to znači projekat koji osmisle, zavole, naprave samostalno i u njega uključe drugare.

Inicijativu za POKUŠ.AI LAB smo pokrenuli 2019. godine i započeli proces stvaranja prostora i resursa kroz “crowdfunding” kampanju i donacije.

Sakupili smo novac koji nam daje onaj prvobitan vetar u leđa da započnemo ovu priču.  Još više nam znači podrška naše zajednice u Pančevu i šire, koja je prepoznala problematiku teme, kao i potencijal i značaj ove stvaralačke laboratorije. 

Nastavićemo da razgovaramo sa nastavnicima, direktorima škola, pedagozima, konsultantima, roditeljima, a najvažnije od svega – decom – kako bismo svoj program učinili dostupnim, zabavnim i edukativnim.

POKUŠAJ je najvrednija etapa STVARALAČKOG PROCESA.

Kada želimo da se uhvatimo u koštac sa nekim problemom, moramo da prođemo nekoliko faza:

Dakle, pokušaj i neuspeh su možda nešto najbolje što može da nam se desi. Osećaj u tom trenutku naravno nije zadovoljavajući, ali nagrada dolazi kasnije, pa moramo biti uporni.

Bolje je kada na tom putu nismo sami, već stičemo i prijatelje, zabavljamo se, a onda učenje deluje kao najlakša stvar na svetu jer dolazi iz iskustva i nikada ga ne zaboravljamo. Takođe, mnogo je lakše kada na tom putu imamo nekoga da nas vodi, ko je pogrešio hiljade i hiljade puta i baš zato doživeo veliki uspeh.

POKUŠ.AI lab  je stvaralački prostor gde svako dete ima mogućnosti da pogreši, POKUŠA i uspe.

Stvorili smo učionicu u kojoj upotrebom savremene tehnologije za učenje kreiramo laboratoriju za stvaranje, znanje i avanturu.

POKUŠ.AI lab zamišljen je kao učionica u kojoj će biti smešteni alati, roboti, mašine, 3D štampač i ostali elementi za učenje – tu ćemo se sastajati da izmišljamo i probamo ono što napravimo. Oko nas će uvek biti laptopova i uređaja koji će nam pomoći da povezujemo gradivo sa našim pokušajem da napravimo naučeno.

Učimo se algoritamskom razmišljanju, koje nas upućuje u svet kreativnog računarstva. Pravimo novu igru, svoj program ili programiramo robote sa kojima se igramo… 

Ali najvažnije – učimo da u budućnosti sa tehnologijom STVARAMO, da ona služi nama, a ne mi njoj, da budemo kreatori, a ne samo slepi korisnici.

Besplatna nastava za školarce

Uspostavili smo kontakt i saradnju sa svim osnovnim školama u Pančevu i cilj nam je da 66 odeljenja V i VI razreda iz Pančeva dobiju prostor za praktično učenje od školske 2020/2021. godine.


To znači da nastavnici informatike mogu da besplatno koriste naš prostor i sve njegove tehnološke resurse za održavanje redovne ili dodatne nastave sa svojim đacima..

Kursevi za decu

Kursevi su namenjeni deci osnovnoškolskog uzrasta.

Posebno onoj deci koja žele da budu mali izumitelji, vole da iskažu radoznalost i beskrajno postavljaju pitanja.
Za one koji bi da nešto naprave svojim rukama, a da to nešto bude kombinovanosa modernom tehnologijom, video igrama, robotićima i kompjuterima. Naš najveći prioritet je da se deca zabave, vežbaju strpljenje, steknu nova znanja i nove prijatelje.

Da u procesu stvaranja budu podržani da svoje neuspehe slave novim pokušajima i da ne odustaju! 

Za više informacija obratite nam se na sinhropancevo@gmail.com ili na broj 0643595553